Paylaşımlarınız bekleniyor!

• Herkese merhaba,

Size kritik birkaç soru sormak istiyorum.

• Toplulukla ilgili(TR Travian Kingdoms Oyuncuları) en çok neyi seviyorsunuz veya neyi özlüyorsunuz?
    • Neyi değiştirmek yada eklemek isterdiniz?

Evet okuyunca çok kritik gibi durmuyor ama yorumlarınızı bekliyorum. :S

• klasik oyundan kingdoma geçtiğimizde çok gelişmiş bir oyun bulmuştu hem süre açısından hemde oyun içi iletişimde klasik tarza göre çok daha verimli köy ışınlanmanın tüm kingdom da faal olmasını umut ediyorum olmasını istediğimiz bir konu ise depoların en az bina yıkımıyla yüksek seviye tarla basabilecek hale gelmesi birde biraz maliyetli belki ama com serverları için yabancı dil bilmeyen arkadaşlarımızın iletişimi açısından en azından ingilizce çeviri montelemek oyunu daha iyi hale getirebilir saygılarımla

• multi

multi hesaplar özellikle başlangıçta sahiplerine büyük avantaj sağlayıp, oyuna zarar veriyor

rekabet

eskiden daha fazlaydı, artık serveri kimin kazanacağı çok erken belli oluyor, herkes belli krallıklarda toplanıp savaşmadan oyunu hızlıca bitirebiliyor

kutuplaşma

4-5 kişilik grup halinde oynayanlar oyun sonunu görebiliyordu, şuan 70-80 kişi karşısında şansları olmuyor, çok erken silinebiliyor veya katılmak zorunda kalıyorlar

15-20 kişilik krallıklar bence daha zevkliydi

• oynadığım server da oyun erken bitti..wow oluşmadı ama serverin şuanda hakimi bizim birlik..ramazan dan önce bu kesinleşti..diğer birlikler nerdeyse darmadağın oldu..bizi zorlayacak 1 yada 2 birlik var iken kafa adamlarını yıktığında diğerleri zaten çözülüyor..böylede oldu..sistem köy kurupta 3gün 10 gün oynayıp terk eden o kadar çok kişi var ki tam bir kirlilik..yada dediğim gibi bağlı oduğu birlikteki büyük oyuncuların darb alıp ki onlardan bile köylerini terk eden var...köylerini terk eden o kadar çok oyuncu varki..buda kuvvet eşitsizliğine sebeb oluyor..oyunda bir zaman sonra can sıkıcı olmaya başlıyor..inanınki bu seferde oyundan sıkılıp bizim birlikten köylerini terk edenler oluyor..Bana göre krallık katılımlarında bir disiplin olmalı..herkes kuvvetli nerde ise oraya gelmeye çalışıyor..adamın 100 nüfusu yada 50 nüfusu var sığınmaya çalışıyor haklı olarak kendini korumak için..Mesela birliğe katılımlarda bir ön koşul olmalı (köyün gelişmesi..hammadelerinin büyüme oranı yada savunma veyahutsaldırı konumunun birliğin kiriterlerine uyması)yada o birlikteki merkeze yakın olmalı..Artık wow un oluşması ve oyunun bitmesini bekliyoruz..inanın zerre heyecan yok oyunda artık

• Neyi isterdim ? (Turnuva)

Travian Legendsteki "turnuva" serverının kingdoms versiyonunda da olmasını isterdim. Legendsteki turnuva serverı sayesinde iyi oyuncular isimlerini duyurabilmişti ancak kingdomsta iddialı olanların kendini gösterebileceği tüm iyi oyuncuların oynayacağı ortak bir turnuva serveri yok. Kingdomsun turnuvası legendsten güzel olacaktır çünkü krallık(birlik) yapısı burada çok daha önemli olduğu için turnuvaya krallıklar direk ekip olarak gelecektir. Sanıyorum ki bu istek tüm kingdoms oyuncuları tarafından kabul görecektir.

Şikayetim nedir ? (Multi Tespiti Yetersizliği)

Kesinlikle multi tespitinde çok büyük bir yetersizlik var. Teknik inceleme yaparak multi tespiti yapılamadığına artık yönetimin ikna olması lazım, teknik inceleme yine yapılsın ancak muhakeme yaparak da multi köyler tespit edilebilir bu yöntemi kesinlikle kullanmanız gerekiyor. Başıma gelen bir örneği vererek durumu açıklayayım,

Travian Legendste oyunun başında vaha yağması yapılır, oyunu bilen her saldırı oyuncusu bilir ki vahalara az askerle saldırmak hatadır (vaha az askerle temizlenirse sağdan soldan gelip boş vahanın hammaddesini alırlar asker kaybettiğinizle kalırsınız) bunun normali vahanın toplam hammaddesinin yarısını alabilecek seviyeye gelindiğinde saldırılır ve 2 seferde tüm hammaddesi yokedilir. Ancak bir vatandaş saldırı puanı 0 iken yağma puanında 1. sırada ve 2. sıradakinin 1.5 katı seviyesindeydi. Bunun tek açıklaması var o da multi köylerinin kahramanlarıyla vahayı temizleyip asıl hesabıyla boş vahanın hammaddelerini alıyor. Bunu yapan şahıs oyunun 2. - 3. haftasında fark atıp oyunu bitirmişti diyebilirim.

Şikayetim nedir ? (Yağma puanı hilesiyle madalya hırsızlığı)

Bazıları kendi hammaddesini yanındaki boş köylere pazarcılarıyla yollayıp, pazarcıların ulaşmasından saniyeler sonra kendisi saldırıp yollamış olduğu hammaddeleri geri alıyor ve yağma puanı kazanmış oluyorlar halbuki yaptıkları şey kendi hammaddelerini döndürmektir. Bunu yapan birisini RAPORLARINI DA YOLLAYARAK şikayet etmiştim hiçbir ceza verilmediği gibi cevap bile verilmemişti.

• ÖNERİ : KESİNLİKLE İLK DEPOVE AMBAR SEVİYELERİ 20 YAPILDIKTAN SONRA BÜYÜK DEPO VE BÜYÜK AMBAR ŞEHİR YAPILAN KÖYLERDE AKTİF EDİLMELİ TEKRAR DAN BU SAYEDE TAHIL VE HAMMADE ALANLARINI EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARTMA ŞANSIMIZ DOĞAR

2.OLARAK MULTİ OYUNCULAR İÇİN KESİN ÇÖZÜM BULABİLMEK

3. OLARAK YUKARDA ARKADAŞIMIZIN DA BELİRTTİĞİ ÜZERE COM SERVER LARINDA ÇEVİRİ GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL OLABİLİR SADECE YABANCI DİLİM OLMADIĞINDAN ORALARDA OYNAMAK İSTEMİYORUM

• şu anda sayamıyorum ama genel olarak çoğumuz artık oyunu cep telefonlarından oynuyoruz o yüzden oyunun uygulama olarak indirenler çoğu şeyden mahrum kalıyor göremiyor uygulama kısmının güncellemesi ve tarayıcıdan oynandığı gibi olmasını isterim

• travian oyun dünyasındaki tek ve en önemli sorun multi köylerin fazlalığı ve yağma programı kullanımı,haksızlık bir oyun bile olsa haksızlıktır...

Adminlerden beklentimiz bu tip hesap kullanıcılarını daha hızlı tespit edip gereken cezanın verilmesidir. Kimi zaman bu tarz hesapları tespit edip şikayet ettiğimiz halde gereken tedbirler alınmıyor bu konulara daha çok eğilmenizi önemle rica ediyoruz..

• 3x gibi 5x sunucununda olması gayet mantıklı olabilir benim görüşüm

krallık limitleri sınırlandırılmalı 30-40-50 gibi

casus ortaya çıkartma sistemi tarzı bişey varsa ve gelirse güzel olabilir

ırk sayısı arttırılmalı

oyun gayet başarılı bir durumda

• görselliğin biraz daha değişmesini ve melodi çeşitliği'nin de olması güzel olurdu. top10 listesi nin de değişmesi lazım. vahadaki hayvanları kesince asker kesmiş gibi olmak yada vahadaki ürünleri yağmalayıp hammadde top10 a girmek saçma geliyor bana. düzeltilmeleri lazım bunlarında. ve vahalarda fil lere neredeyse hiç rastlanılmıyor! timsahlar bile oyunun sonlarına gelindi anca çıkıyor nadiren. cermen oynayanlara da az haksızlık oluyor gibi. tek bir yer geliştirebiliyorlar! 2 olsun onlarında. açık arttırma bölümünde silahlar gereçler çok saat sonraları çıkıyor! ve de az sayıda. bunlara bi çözüm bulunmalı. bekliyoruz çıksın da alalım diye.! 2 3 gün den bile çok bazen bekleniyor silah zırh miğfer! ve çıkınca 1 yada 2 tane anca çıkıyor kimse alamıyor. yada o saatine yetişemiyoruz.romanın pazarcısı 750 hammadde taşıyor. çok az. bazı vahalarda hediyeler olsun. silah geliştirme ayakkabı zırh geliştirme ler mesela.. o anda gözükmesin anca yağma olursa gözüksünler.5557 li köyler olsun.4446 artık eskidi :)

• - Pazarda Satın Al sekmesine de krallık filitresi eklenmeli. Böylece isteyen kullanıcı sadece kendi krallığında alışveriş yapabilsin.

- Uygulamanızda zaman zaman güncellemeler oluyor ama hala yetersiz. Mobilden browserda kullanırken gördüğümüz hızı uygulamada göremiyoruz. Sakın bağlantı hızı demeyin 100 mbitte bile uygulama yavaş. Oyuncuların büyük çoğunluğununda mobil kullanıcı olduğunu düşünürsek ağırlığı bu yöne vermek gerek.

- Pazarcılar: Köy, şehre dönüşünce belli oranda pazarcıların kapasitesi artabilir. Plus aktif edildiğinde pazarcılara da + gelebilir.

İyi çalışmalar.

• Birçok eksik yer varken iyi tarafları da var tabi ki.

POZİTİF

* Oyun ister istemez oyuncularda hırs,rekabet duygusu,eğlence gibi birçok tatmin edici duyguyu hissettiriyor.

* Oyun olarak geçmemek lazım gerçekten arkadaşlıklar oluşuyor,ekip olunabiliniyor,takım çalışması ortaya çıkıyor.

* Oynayan insanlar gerçek dünyanın birer simülasyonu.Gerçek hayatta yaşadığın birçok duyguyu,tecrübeyi bu oyunda da yaşayabiliyorsun.

Oyunun eksik yönleri biraz fazla ve bu eksiklikler oyun zevkini azartan cinsten.

NEGATİF

* Öncelikle Travian yönetimi Türk oyuncularının COM dünyalarında oynamasını istemiyor bunu da yeni altın düzenlemesiyle çok açık bir şekilde ortaya koydu.Bu yanlıştan dönmeleri lobideki altınların COM dünyalarına aktarılabilmesini istiyoruz.Zaten ortada bir zam var iken saçma bir şekilde altın aktarımını kapatmalı bir nevi ırkçılığa bile girebilir.

* Oyunda sohbet bölümleri hala yetersiz,mesajlaşma kısmı da oldukça yetersiz.Birçok örnek var iken mesajlaşma üzerine biraz çağ dışında kalmış.

* Casus mekaniği oyunda tamamen değişmesi gerekiyor.Savunan tarafın bu kadar fazla yararına olan bir mekanik saldıran tarafa büyük bir dezavantaj sağlıyor.

* Rekabet kısmına diğer arkadaşlara katılmıyorum bir sınırlama falan getirilmesi saçma olur.Herkes özgür sonuçta bu oyunda kimse sizlere 150 kişi olmak zorundasınız diye bir zorunluluk dayatmıyor,sizlerin tercihi bunlar.

* Forum aşırı pasif kullanılıyor,forumun popülerliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı.Legends'a kıyasla forum yok denecek düzeyde.

* Grafiksel bir yenilemeden daha çok oyun atmosferi biraz daha değiştirilebilinir.Arka planda akşamları karanlık,kışları karlı gibi varyasyonlar sağlamak göze hoş gelebilir.

* Oyundaki natar,15 tarlalı,9 tarlalı sayıları arttırılabilinir.Doksanıncı gün haritanın genişlediğini gördüm ve çok saçma geldi.Oyunun neredeyse 2/3'lük kısmı tamamlandıktan sonra yeni tarlalının çıkması gereksiz,daha önce de çıksa daha faydalı olurdu.

* Spiking olarak oyun sözlüğüne girmiş gri köy defleme olayının önüne geçmek lazım.İnaktif köylere savunma gönderilmesinin engellenmesi gerekiyor ki zaten hiçbir mantığı da yok gönderilebilinir olmasının.

Oyunu en çok oynayan ülkelerden biriyiz buna rağmen oyun yönetiminin en az ilgilendiği,en az fikirlerine saygı duyduğu ama en çok para kazanmaya çalıştığı ülkeyiz.Değerimizin bilinmesinin,bizim fikirlerimize önem verilmesinin ve bu aşırı zamların geri alınıp,lobiden altın aktarmanın engellenmesi gibi daha fazla para kazanmaya yönelik hamlelerin gözden geçirilmesini umuyorum.Yoksa en çok oyuncuya sahip olduğu ülkelerden birini de kaybedecekler.

• Speed serverların daha ön plana alınması taraftarıyım gerçek oyun eğlence rekabet oralarda yaşanıyor. Sadece Mobil oynayan arkadaşlar oyunun çogu ayrıntılarını bilemeden oynuyor bu konuda da ciddi bi çalışma gerekiyor.

• Paylaşımlarınız için teşekkürler. Pekçok faydalı öneriyle birlikte, bir hayli şikayet de bulunuyor. Hepsini okudum ve raporumda oyun yönetimi ile paylaşacağım.

Oyundaki hataların düzeltilmesi ve yeni özellik önerileriniz dışında, özellikle bizim(tr) oyun dünyalarımıza yeni oyuncu kazandırmak için önerileriniz neler olabilir?

Bu soru COM sunucusunda oynayan oyuncularımız için geçerli;

Oyuncu sayısı dışında TR oyun dünyası yerine COM seçmenizin nedenleri var mı?

• COM oyun dünyasında rekabet düzeyi daha üst düzey.Ön plana oyun yeteneği,taktiği gibi kavramlar çıkıyor.TR sunucusunda ise taktikten ziyade oyun dışı mekanikler(casus sokma vb) daha ön planda ve genelde hep bir kavga ve kaos ortamı var.Her akşam düzenli kavga vardır TR sunucularında bu da oyuncuların canını sıkan hususlar.

Oyunun popülerliğini arttırmanın en kolay yolu eski oyuncuların oyuna geri dönmesini sağlamaktır.Eski oyuncuların oyunun eksikleri ve aşırı pahalı hale gelmesinden dolayı oyunu bıraktıklarını göz önüne alırsak çözüm basit gibi.

İkinci yol ise Travian Legends'a verilen değerin %25'i buraya verilse yine bir artış olur.TL tamamen sistemsel açıklara sahip bir oyun ve bu açıklar oyuncular tarafından suistimal ediliyor ki son Final bunun örneği.Travian Kingdoms o oyunun daha iyi sisteme sahip hali fakat TG'nin verdiği değer neredeyse SIFIR.

Birde gerçekten Türk oyuncularının değerini anlaması lazım TG'nin.3 ay boyunca havalenin kapalı kalmasının açıklamasının yapılmasına bike tenezzül etmeyip hata var diye oyaladılar insanları.Koskoca şirketin zam için oyuncularını bu kadar umursamaz davranması hoş bir şey değildi.

Dediğim gibi yeni oyuncu kazandırma fikrinden önce olan oyuncuları koruyup,eski oyuncuların oyuna geri dönmesini sağlayacak adımlar atılmalı.Ondan sonra zaten yeni oyuncular gelir.

• Söyleyeceğim şey nasıl gerçekleşir bilmiyorum ama oyunu daha rekabetçi hale getirmek adına vergi sisteminde bir düzenleme iyi olabilir. 100 oyuncuya sahip bir krallığın kralı o serverdaki yağma 1.sinin yaklaşık 2 katı gelire sahip oluyor. Belki oyuncu sayısı daha az olan krallıklardaki valilere sattıkları çalıntı mal başına daha fazla hammadde verilebilir. Bu sayede birçok vali META kralliklar yerine daha az oyuncu sayisina sahip ama yine iddiası bulunan ekipleri tercih edeceklerdir. Ayrıca 3 senedir çeşitli krallıklarda yoneticilik yapmiş biri olarak söylemeliyim ki 100 150 kisilik pekçok kimsenin birbirini tanimadigi gruplardansa 30 40 oyuncuya sahip gruplar hep daha samimi olmuştur ve oyun bırakma yüzdesi olarak 100 150 kisilik birliklerdeki oyuncuların %20 %30 unun sonraki serverlarda oyuna devam etmediklerini, tam aksine kucuk gruplardaki oranın çok daha düşük olduğunu fark ettim.:) Bu bahsettiğim oran serverın kazanalması halinde gerçekleşendir. Eğer fazla oyuncuya sahip bir krallık kendisinden çok daha az sayıda oyuncuya sahip bir krallık tarafından mağlup edilirse bu oran çok daha dramatik:(

Yani söylemeye çalıştığım oyuncuları daha küçük gruplarda oynamaya teşvik etmelisiniz. Aksi halde birçok oyuncu(özellikle yeni ve kimseyi tanımayan oyuncular) kazanmak adına büyük grupları tercih edecektir ve oyun kalitesi onlar adına da düşecektir. Karşılarında az sayıda oyuncuya sahip yeni krallıkların da şevkinin kacması muhtemel tabi:)