Římané - Diskuze o taktice

• Ahoj znovu,

Tohle bude asi obsáhlejší téma, takže to dávám bokem od ostatních dotazů. Travian jsem hrál naposledy na jeho začátku, takže jsem úplně mimo s tím co je tu teď. Takže bych rád požádal zkušenější hráče o pomoc v tématu. :)

Než se pustím do samotné hry, tak si různě pročítám Wiki i nějaké externí zdroje o hře a vymýšlím jak na to celé jít. To je vždy základ hry, nejdříve se připravit. :)

1. Hlavní vesnice

- Co jsem přečetl v některých příručkách, tak doporučují nepoužívat první vesnici jako svojí hlavní. Prý je lepší najít místo s více obilnými poli a tam udělat svojí hlavní vesnici. Z první vesnice pak zásobovat výstavbu v nové hlavní vesnici.

2. Jednotky

- Rád bych si zahrál za Římany a spíše deff stylu. Ano, já vím že by Galové byly na deff lepší volba, ale nehraji na efektivitu. Hraji spíše na zážitek ze hry a ti Římané se mi prostě líbí. :)

- Podle některých příruček nemá smysl u Římanů stavět jízdu, pokud se hraje na deff styl. Kvůli spotřebě jídla a tak. Takže bych požádal o radu v tom, zda v následujícím jsem úplně mimo nebo ne. :)

2.1 Útočná armáda

- Ano, psal jsem deff styl. Zároveň bych si ale udělal menší útočnou armádu na raidování farem a občas jejich vyčištění v malém měřítku.

- Takže jsem uvažoval nad počtem 1 000 Legionářů (10 vesnic ve farlistu * 100 Legionářů na jednu vesnici). Na vyčištění by se hodily i nějaká beranidla a katapulty. Tady ale vůbec netuším jaký by byl optimální počet. Nebo zda vůbec katapulty a beranidla řešit (zbytečně stavět dílnu ve vesnici), když k sobě budu mít hráče co hraje spíše off.

- Špióny. Tady vůbec nevím jaký by byl optimální počet, aby se dalo špionáži alespoň trochu bránit. Přišel jsem z TW2 a tam bylo maximum 5 špiónů a hotovo. :D

2.2 Obranná armáda

- Jak jsem psal výše, dozvěděl jsem se že v deff stylu nemá smysl jízdu stavět kvůli spotřebě jídla.

- Takže stavět co nejvíce Pretoriánů (prostě kolik mě pustí spotřeba jídla).

3. Budovy v hlavní vesnici

- Co jsem počítal, tak ve vesnici mám 19 volných slotů na stavby (nebavíme se o nějakých možnostech rozšíření, ale o základu).

- Takže jsem uvažoval nad tímto seznamem budov v hlavní vesnici.

• Pila
    • Cihelna
    • Slévárna
    • Mlýn
    • Pekárna
    • Sklad
    • Sýpka
    • Tržiště
    • Obchodní kancelář
    • Ambasáda
    • Palác
    • Pokladnice
    • Kasárny
    • Stáj (kvůli špehům)
    • Akademie
    • Zbrojnice
    • Turnajové hřiště
    • Radnice
    • Úkryt

- To je přesně 19 stavebních slotů. Údajně by to dokončení výzkumů v akademii a zbrojnici mělo být možné budovy zbourat bez ztráty odemčených výzkumů a vylepšených jednotek. Je to pravda?

- Úkryt bych časem zboural a nahradil kameníkem.

- Jelikož sklad pojme max. 80 000 a některé budovy stojí i více, tak to nejspíše bude chtít časem akademii nahradit dalším skladem. Obilý není na stavbu tolik potřeba, takže by měla bohatě stačit jedna sýpka.

- Tím pádem mi po zbourání zbrojnice vzniká jeden volný slot, který by se dal využít na stavbu další pokladnice pro uložení více pokladů a ted zvýšení vlivu.

4. Budovy ve vedlejší vesnici

- Uvažoval jsem nad tímhle seznamem budov ve vedlejší vesnici.

• Pila
    • Cihelna
    • Slévárna
    • Mlýn
    • Pekárna
    • Sklad
    • Sýpka
    • Tržiště
    • Obchodní kancelář
    • Ambasáda
    • Rezidence
    • Skrytá pokladnice (má smysl, pokud se hraje za krále? Platí i vesnice krále daně?)
    • Kasárny
    • Stáje (kvůli špehům)
    • Akademie
    • Zbrojnice
    • Turnajové hřiště
    • Radnice
    • Úkryt

- To je opět 19 stavebních slotů.

- Úkryt by byl opět nahrazen za druhý sklad.

- Po zbourání Akademie a Zbrojnice zůstávají 2 volné sloty. Otázkou je, zda nechat budovy postavené, kvůli kulturním bodům nebo by bylo lepší nahradit jinou budovou (jakou?)

Dále mám ještě pár otázek k systému hry.

1. Osadníci

- Kolik jich je potřeba na založení vesnice? Stačí jeden?

2. Senátoři

- Co jsem pochopil, potřebuji minimálně 3 na získání vesnice. Je nutné je posílat samostatně, nebo mohou jít i najednou? Například v TW2 bylo potřeba poslat 4 útoky za sebou a v každém jednoho šlechtice (senátora) pro přebrání vesnice. Pokud jsem je poslal všechny v jednom útoku, tak sundali oddanost vesnice stejně jako kdybych poslal jenom jednoho. Tady to funguje stejně?

3. Dobývání z jedné vesnice

- Někde jsem četl, že z jedné vesnice mohu dobít pouze pár vesnic, ale je možné že jsem si to pomotal s nějakou starší verzí či s Travian: Legends.

- Takže z jedné vesnice mohu dobít či obsadit neomezené množství vesnic? Nebo po nějakém počtu budu muset senátory / osadníky začít dělat v jiné vesnici a z té obsazovat?

• Helpful

Urcite je dobre se trochu pripravit, ale zase neni nutne to preanalyzovat. :D Na spoustu veci prijdes, kdyz si to sam vyzkousis.

Riman je nejtezsi civilizace a hrat ji pouze def nikdy nebude optimalni. Galove i germani jsou mnohem lepsimi defari.

1. mc9 nebo mc15 se doporucuje jako hlavni vesnice, ale neni to nutnost, ani to nemuze mit kazdy. Nekomu, kdo hraje bez zlatek, bych mc15 nedoporucoval vubec. Taky jsem toho nazoru, ze defar mc nepotrebuje. Ale urcite je spoustu hracu, kteri by se mnou v tomto bode nesouhlasili.

2. Def riman se hraje tak, ze v co nejvice vesnicich stavis prety. Nevyuzijes ale pri tom to, v cem riman vynika, a to je jizda.

2.1. v travian kingdoms budes vzdy potrebovat utocnou armadu na cisteni loupezniku. Legionari jsou do zacatku super, protoze jsou velmi univerzalni. Taky mam pocit, ze komunita legionare nepravem zatracuje, pritom se daji pouzit v obrane i v utoku a proti jizde jsou lepsi nez preti. Na farmeni je mnohem lepsi jizda, protoze jde o rychlost, takze idealne EI. Beranidla a katapulty jako defar nemusis nijak extra resit. 20 spehu na vesnici bohate staci, v pokladne pak vice. Presny pocet se rict neda.

3. to vsechno vyplyne ze situace. Kdyz te farmi, stavis ukryty. Kdyz mas mc, nestavis pilu, slevarnu a cihelnu. Spoustu budov je situacnich.

Akademii i zbrojnici je mozno zbourat, vyzkumy zustanou. Nicmene se to dela pouze, kdyz je potreba misto na staveni, generuji totiz dost kulturnich bodu.

Urcite budes potrebovat vice skladu a jako kral i sypek.

4. zase situacni

System hry:

1. 3 osadnici

2. V kingdoms 3 senatori v jednom utoku uberou stejnou loajalitu jako 3 utoky po jednom. Na ziskani vesnice jsou zpravidla potreba 4. Ale staci jeden poslany 4x.

3. Kazda vesnice ma omezeny pocet expanznich slotu, koukni jak funguje rezidence a palac.

• Já vím, že Římané nejsou optimální. Ale jak jsem psal, nehraji na vítězství ale na požitek ze hry. Prostě budu raději hrát za něco, co mě baví než za něco co mi nevyhovuje. :)

1.

Předpokládám, že mc je počet obilných polí?

Takže myslíš, že startovní počet polí je pro hlavní vesnici v pohodě, pokud jsem o deff?

2.

Já vím, třeba časem přejdu z deff na off (se startem nějakého dalšího serveru). Na TW2 jsem to občas taky měnil. Docela dobře to mátlo nepřítele, který si myslel, že už mě zná z jiných serverů. :D

2.1

O potřeba útočné armády vím (to jsem se z hlediska loupežníků na Wiki dočetl).

Proto řeším těch 1 000 legionářů. Ti by na loupežníky mohli stačit ne?

Vím, jízda je rychlejší. Ale v práci se sem nedostanu pokaždé (za volantem opravdu hrát nejde), takže ta rychlost mě tolik nezabije. Když to vezmu z tohohle pohledu, tak mi připadá že legionáři budou z hlediska spotřeby jídla lepší než jízda.

3.

Myslíš, že 2 sklady a 2 sýpky nebudou stačit? Když budu suroviny utrácet do armády či jiných vesnic? Teoreticky může surovinami zásobovat zpět i vesnice v království ne?

Ten zisk z daní snad není tak ohromný ne?

Systém hry

Jasně, takže je jedno zda pošlu na jednu cestu 3 osadníky nebo 1 osadníky 3x. Výsledek bude stejný?

To stejné u senátorů. Je jedno, zda pošlu 1 útok a v něm 4 senátory nebo 4 útoky a v každém jednoho senátora. Výsledek opět stejný?

• 1. mc=multicrop, takze pocet obilnych poli. Startovnich je vzdycky sest, bez zlatek a na def je to asi idealni.

2.1. 1000 legionaru a 1 beranidlo, aby se dalo jit oblehem, bude na loupezniky stacit

3. 2 sklady a 2 sypky budou urcite stacit. Zisk z dani zavisi na velikosti kralovstvi a poctu guverneru, muze byt i ohromny.

System hry:

Osadnici musi byt vzdy 3, aby se dala zalozit nova vesnice.

U senatoru to je jak pises s tou vyjimkou, ze maximum senatoru ve vesnici s palacem je 3.

• Díky za uvedení nováčka :-)

• Tak jak na tu hru postupně koukám, tak je naprosto logické že se hráči se stářím serveru postupně přesouvají na jízdu pro útoky. Tak nějak nechápu, proč všichni radí dělat Pretoriány a Legionáře ne, když mají mnohem vyšší obranu proti pěchotě jak jsi výše sám psal. Přijde mi mnohem lepší nápad ty jednotky cvičit v poměru 1:1.

Ale úplně se v tom ještě nevyznám, tak je možné že se úplně pletu. :D

• U jednotek je treba brat v potaz nejen bojove staty, tj. utok a obranu, ale take cenu, rychlost vyroby, konzumaci obili. Legionar je vsestranna jednotka, da se pouzit do utoku i do obrany, ale v nicem nevynika. Pretorian je naopak nejlepsi obranna jednotka proti pechote. 65 obrany za jedno obili, to je uplne jinde nez jakakoli jina jednotka. Take soucet obrany 65+35=100 za 1 obili je nejvic ve hre.

Take musis brat v potaz, ze cele kralovstvi spolupracuje, takze nejsi na vsechno sam. Treba german ma zase nejlepsi obrannou jednotku proti jizde, ostepare. Takze kombinace pretorianu a osteparu je vubec nejlepsi, kterou muzes slozit.

Tato hra je jenom matematika zalozena na jednoduchych vypoctech a je deterministicka (az na karty a dobrodruzstvi, ktere maji minimalni vliv), takze v kazde situaci existuje idealni reseni, ktere lze vypocitat. To ale neznamena, ze kazde jine reseni je spatne, jenom neni optimalni. U rimana je tim optimalnim resenim trenovani pretu (osobne jsem to nepocital, ale predpokladam, ze to tak je). Pokud budes trenovat legionare a prety napul, tak rekneme, ze budes efektivni na 95% (jenom jsem nastrelil nejake cislo pro ilustraci). Ale vzhledem k tomu, jak je hra komplexni a dynamicka, tak ve vysledku to nema zas az takovy vliv. Jsou dulezitejsi veci ve hre, ktere maji mnohem vetsi vliv nez to, jestli trenujes prety nebo leginare, palkare nebo sekerniky, EI nebo EC, atd.