Ahoj znovu,
Tohle bude asi obsáhlejší téma, takže to dávám bokem od ostatních dotazů. Travian jsem hrál naposledy na jeho začátku, takže jsem úplně mimo s tím co je tu teď. Takže bych rád požádal zkušenější hráče o pomoc v tématu.
Než se pustím do samotné hry, tak si různě pročítám Wiki i nějaké externí zdroje o hře a vymýšlím jak na to celé jít. To je vždy základ hry, nejdříve se připravit.
1. Hlavní vesnice
- Co jsem přečetl v některých příručkách, tak doporučují nepoužívat první vesnici jako svojí hlavní. Prý je lepší najít místo s více obilnými poli a tam udělat svojí hlavní vesnici. Z první vesnice pak zásobovat výstavbu v nové hlavní vesnici.
2. Jednotky
- Rád bych si zahrál za Římany a spíše deff stylu. Ano, já vím že by Galové byly na deff lepší volba, ale nehraji na efektivitu. Hraji spíše na zážitek ze hry a ti Římané se mi prostě líbí.
- Podle některých příruček nemá smysl u Římanů stavět jízdu, pokud se hraje na deff styl. Kvůli spotřebě jídla a tak. Takže bych požádal o radu v tom, zda v následujícím jsem úplně mimo nebo ne.
2.1 Útočná armáda
- Ano, psal jsem deff styl. Zároveň bych si ale udělal menší útočnou armádu na raidování farem a občas jejich vyčištění v malém měřítku.
- Takže jsem uvažoval nad počtem 1 000 Legionářů (10 vesnic ve farlistu * 100 Legionářů na jednu vesnici). Na vyčištění by se hodily i nějaká beranidla a katapulty. Tady ale vůbec netuším jaký by byl optimální počet. Nebo zda vůbec katapulty a beranidla řešit (zbytečně stavět dílnu ve vesnici), když k sobě budu mít hráče co hraje spíše off.
- Špióny. Tady vůbec nevím jaký by byl optimální počet, aby se dalo špionáži alespoň trochu bránit. Přišel jsem z TW2 a tam bylo maximum 5 špiónů a hotovo.
2.2 Obranná armáda
- Jak jsem psal výše, dozvěděl jsem se že v deff stylu nemá smysl jízdu stavět kvůli spotřebě jídla.
- Takže stavět co nejvíce Pretoriánů (prostě kolik mě pustí spotřeba jídla).
3. Budovy v hlavní vesnici
- Co jsem počítal, tak ve vesnici mám 19 volných slotů na stavby (nebavíme se o nějakých možnostech rozšíření, ale o základu).
- Takže jsem uvažoval nad tímto seznamem budov v hlavní vesnici.
- Pila
- Cihelna
- Slévárna
- Mlýn
- Pekárna
- Sklad
- Sýpka
- Tržiště
- Obchodní kancelář
- Ambasáda
- Palác
- Pokladnice
- Kasárny
- Stáj (kvůli špehům)
- Akademie
- Zbrojnice
- Turnajové hřiště
- Radnice
- Úkryt
- To je přesně 19 stavebních slotů. Údajně by to dokončení výzkumů v akademii a zbrojnici mělo být možné budovy zbourat bez ztráty odemčených výzkumů a vylepšených jednotek. Je to pravda?
- Úkryt bych časem zboural a nahradil kameníkem.
- Jelikož sklad pojme max. 80 000 a některé budovy stojí i více, tak to nejspíše bude chtít časem akademii nahradit dalším skladem. Obilý není na stavbu tolik potřeba, takže by měla bohatě stačit jedna sýpka.
- Tím pádem mi po zbourání zbrojnice vzniká jeden volný slot, který by se dal využít na stavbu další pokladnice pro uložení více pokladů a ted zvýšení vlivu.
4. Budovy ve vedlejší vesnici
- Uvažoval jsem nad tímhle seznamem budov ve vedlejší vesnici.
- Pila
- Cihelna
- Slévárna
- Mlýn
- Pekárna
- Sklad
- Sýpka
- Tržiště
- Obchodní kancelář
- Ambasáda
- Rezidence
- Skrytá pokladnice (má smysl, pokud se hraje za krále? Platí i vesnice krále daně?)
- Kasárny
- Stáje (kvůli špehům)
- Akademie
- Zbrojnice
- Turnajové hřiště
- Radnice
- Úkryt
- To je opět 19 stavebních slotů.
- Úkryt by byl opět nahrazen za druhý sklad.
- Po zbourání Akademie a Zbrojnice zůstávají 2 volné sloty. Otázkou je, zda nechat budovy postavené, kvůli kulturním bodům nebo by bylo lepší nahradit jinou budovou (jakou?)
Dále mám ještě pár otázek k systému hry.
1. Osadníci
- Kolik jich je potřeba na založení vesnice? Stačí jeden?
2. Senátoři
- Co jsem pochopil, potřebuji minimálně 3 na získání vesnice. Je nutné je posílat samostatně, nebo mohou jít i najednou? Například v TW2 bylo potřeba poslat 4 útoky za sebou a v každém jednoho šlechtice (senátora) pro přebrání vesnice. Pokud jsem je poslal všechny v jednom útoku, tak sundali oddanost vesnice stejně jako kdybych poslal jenom jednoho. Tady to funguje stejně?
3. Dobývání z jedné vesnice
- Někde jsem četl, že z jedné vesnice mohu dobít pouze pár vesnic, ale je možné že jsem si to pomotal s nějakou starší verzí či s Travian: Legends.
- Takže z jedné vesnice mohu dobít či obsadit neomezené množství vesnic? Nebo po nějakém počtu budu muset senátory / osadníky začít dělat v jiné vesnici a z té obsazovat?